четвер, 25 жовтня 2018 р.

Харків-залізничний, або сталевий шлях крізь століття.


Ні для кого ні секрет, що Харків - найбільший залізничний вузол України. Потяги з Харківських залізничних станцій ходять у восьми напрямках. Історія створення Південної залізниці сягає корінням в 19 століття. У жовтні 1868 року відбулася закладка першого харківського вокзалу. Та щоб дізнатися більше про історію утворення південної залізниці, про її здобутки і традиції, учні 3-Б класу вирушили на екскурсію до першої столиці.



Експозиція музею розміщена у трьох залах, де школярі  побачили близько тисячі експонатів, що розповідають про історію магістралі. Кожен зал присвячений одній з трьох служб, що існували з 1869 року. Перший зал присвячений службі колії і споруд, де ми побачили металеву шпалу початку ХХ століття, дерев'яну рейкову накладку і велодрезіну, на якій пересувалися жандарми, здійснюючи огляд території.


У другому залі екскурсовод розповів про службу тяги і рухомого складу. Тут знаходиться унікальна колекція харківського моделіста Федорова Б. С. Всі моделі і макет цієї колекції, що знаходяться в експозиції унікальні, оскільки виготовлені автором вручну.

 У третьому залі школярі ознайомилися зі службою руху, пристосуваннями для сигналів і зв'язку, дізналися про роботу електрожезлової системи, побачили реконструкцію кабінету інженера вищої ланки.










Після знайомства з залами музею, учні переглянули на відкритому майданчику раритетну техніку, яка експлуатувалася в різні періоди розвитку магістралі.

Кульмінацією екскурсії стало відвідування унікального і неповторного по своїй винахідливості та оригінальності кафе "Локомотив" біля музею. Родзинка цього закладу полягає в тому, що зроблені вами замовлення будуть обслуговувати не офіціанти, а реальні паровозики. І повірте, це видовище не залишило нікого байдужим!

Немає коментарів:

Дописати коментар