понеділок, 26 червня 2017 р.

Як навчити дитину відстоювати свої інтереси

Коли ваша дитина ще маленька, ви відстоюєте практично всі її інтереси. Ви висловлюєтесь від її імені в дитячому садку, розповідаєте лікарю про те, де і що в неї болить, втручаєтесь за необхідності, щоб допомогти малюку отримати право покататись на гойдалках. Проте всі діти виростають і з часом повинні навчитися стояти за себе самі.
Навчання навички захищати власні інтереси допоможе вашій дитині протягом усіх шкільних та університетських років, а також у її взаєминах та успішній побудові кар'єри.
Ось деякі поради, які допоможуть вам навчити дитину відстоювати власні інтереси та думку.

- Учіть дитину бути надійною, щирою, такою, яка заслуговує довіри. Її дії повинні гармоніювати з її почуттями. Навчаючи її величезному значенню цінностей і цілісності, ви зміцните її внутрішній стрижень і, таким чином, здатність бути асертивною (поведінка, що поєднує внутрішню силу та ввічливість у ставленні до оточуючих. Це здатність у ситуації зовнішнього тиску коректно відстоювати свої інтереси і свою лінію поведінки, спокійно казати «ні» тому, що вас не влаштовує, і продовжувати в соціально прийнятній формі ефективно наполягати на своїх правах).

- Пояснюйте різницю між асертивністю й агресивністю. Стара приказка каже: «Важливо не те, що ти кажеш, а як ти це кажеш», її зміст значущий для правильного розуміння захисту своєї думки. Навчання дитини вміння тактовно й чітко пояснювати свою позицію та свої почуття у ставленні до інших людей, не беручи оборонної позиції, дозволяє їй відстоювати власні інтереси без необхідності чийогось схвалення. Якщо ваша дитина стурбована тим, як її сприймає оточення, вона втрачає здатність лідирувати та вести за собою інших людей.

- Важливо навчити дитину бути тим, ким вона сама хоче себе бачити. За допомогою вашої власної щирої й відкритої взаємодії з іншими людьми ви повинні щодня показувати приклад і вчити дитину поважати чужу думку, цінувати її, а потім іти за велінням своєї совісті та своїх внутрішніх переконань. Життя складається зі взаємовідносин, тому вміння вашої дитини відстоювати свої інтереси сприяє розвитку найбільшого потенціалу здорових взаємовідносин з іншими людьми. Демонструйте дітям приклад управлінських навичок (планування, організацію роботи, контроль над її виконанням, використання тайм-менеджменту й т. п.) – це навчить їх захищати власні інтереси без домінування над людьми.

- Учіть дитину уважно слухати і практикувати емпатію (усвідомлене співпереживання). Учіть її цінувати ідеї й думки інших людей, не йти на конфронтацію з ними у випадку розбіжностей, а також не відмовлятися при цьому від власних переконань. Навчальні групи, спортивні команди, дитячі клуби – усе це численне оточення може навчити вашу дитину захищати власні інтереси без надмірного керівництва збоку.

- ​Захист власних інтересів – це один зі способів взяти під контроль свою долю. Коли ваша дитина навчиться стояти за себе, то зможе повною мірою самореалізуватись і максимально розкрити свій особистісний потенціал. Користь від навчання вміти відстоювати власні інтереси величезна: від здатності позбавлятись нездорових взаємин до здатності просити про підвищення й отримувати просування кар'єрними сходами.


Немає коментарів:

Дописати коментар