субота, 24 грудня 2022 р.

Christmas Day

Католики всього світу щорічно 25 грудня відзначають одне з найважливіших християнських свят – Католицьке Різдво (Christmas Day) або День Різдва Христового. Цілком можливо, що це найпопулярніше сімейне свято. За традицією всі рідні та друзі збираються разом і, звичайно, дарують один одному подарунки.

Історія Різдва Христового йде в минуле на тисячі років. Вперше святкування Різдва 25-го грудня було письмово згадано в 336 році нашої ери за часів римського імператора Костянтина (першого християнського римського імператора). Як відомо, точна дата народження Христа (Christ) неоднозначна і розглядається в церковних матеріалах.
Церковні і народні звичаї гармонійно сплелися у святкуванні Різдва. В католицьких країнах добре відомий звичай колядування - ходіння по домівках дітей та молоді з піснями і добрими побажаннями. У відповідь колядники отримують подарунки: ковбасу, смажені каштани, фрукти, яйця, пиріжки, солодощі. Скупих господарів висміюють і загрожують їм бідами (радимо врахувати це, коли прийде свято).
У процесіях беруть участь різні маски, ряджені в шкури тварин. Це дійство супроводжується достатньо гучними веселощами. Звичай цей неодноразово засуджувався церковною владою як язичницький, і поступово з колядками стали ходити тільки до родичів, сусідів і близьких друзів.



Немає коментарів:

Дописати коментар