понеділок, 14 червня 2021 р.

Всесвітній День донора крові

14 червня – Всесвітній день донора крові.
У 2004 році світове суспільство, визнаючи неоцінений дар людей, які добровільно і безкоштовно дають свою кров для збереження здоров’я, або й самого життя, інших людей, заснувало і відзначило
Всесвітній День донора.
Успіх цього свята сприяв в 2005 році ухваленню резолюції Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, у відповідності до якої Всесвітній День донора затверджений в якості щорічного заходу та повинен знаходити широку міжнародну підтримку.
Ініціаторами його проведення виступили міжнародні організації: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство переливання крові.

Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВОсистему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську крові для лікування.
В День донора Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярного давання крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликають до добровільної та безоплатної здачі крові.


Докладніше про те, хто може бути донором і як підготуватися до здачі крові, – за посиланням - 
https://moz.gov.ua/article/health/hto-mozhe-buti-donorom-krovi-i-jak-gotuvatisja-do-zdachi-krovi- 

Немає коментарів:

Дописати коментар