середу, 7 лютого 2018 р.

Чотири слова, які змінюють життя

    Як з’ясували вчені, до трирічного віку обсяг мозку дитини досягає 80% від розміру мозку дорослої людини. І батькам разом з вихователями під силу з ранніх років максимально розвивати його потенціал. Це може стати дуже важливим внеском у те, щоб дитина в майбутньому стала успішною та багато чого досягла в житті.
    Фахівці у сфері раннього розвитку дитини своїм завданням бачать пошук оптимальних методів розвитку. І сьогодні багато хто з них стверджує, що рецепт успіху можна описати всього чотирма словами:
дотики, спілкування, читання, гра. Ці слова описують головні заняття, яким батьки, виховуючи дитину, повинні приділяти увагу. Розглянемо докладніше, як саме ці дії впливають на соціальний та емоційний розвиток дітей.

Дотики батьків дозволяють дитині почуватися в безпеці. Якщо ви часто виявляєте тактильний контакт, між вами й дитиною посилюється довіра. Крім того, завдяки дотикам дитина вчиться розпізнавати обличчя (оскільки батьки наближаються до неї на близьку відстань). Ніжні дотики батьків у відповідь на плач дитини здатні її заспокоїти та зміцнити емоційний зв'язок.



Спілкування
розвиває в дитини мовні навички та вчить розпізнавати голоси. Немовля вчиться вербального й невербального спілкування, коли ви реагуєте на його звуки, жести й вираз обличчя.

Читання відіграє важливу роль у розвитку мовлення та подальшому навчанні мовних навичок, читання та письма. Читання казок на ніч - чудова можливість для батьків зміцнити зв'язок з дитиною. Якщо ви щодня в один і той же час читаєте дитині або разом з нею, це дає їй зрозуміти, що обстановка, яка її оточує , безпечна й передбачувана. Це, у свою чергу, розвиває в ній упевненість у собі й самоконтроль.

Гра надзвичайно важлива для розвитку в дитини ряду ключових навичок (таких як рішення задач, прийняття рішень, творчі навички тощо). Також ігрова діяльність покращує увагу дитини. Ігровий досвід допомагає дитині розвинути соціальні навички, а це - головний компонент здорового соціального та емоційного розвитку.

Усі ці дії розвивають мозок дитини, збільшуючи число нейронних зв'язків кожного разу, коли дитина відчуває щось нове й дивовижне. На той час, коли ви віддасте дитину в дитячий садок, навички, розвинуті в результаті дотиків, спілкування, читання та ігрової діяльності, вплинуть на її успішність у навчанні й соціальному житті.
Фахівці з раннього дитячого розвитку пропонують спеціальні програми, що описують конкретні методики з вищевказаних напрямків, які батьки можуть застосовувати у вихованні маленьких дітей. Наприклад, у модулі, присвяченому читанню, підкреслюється важливість того, щоб батьки розмовляли з немовлятами з раннього віку, повторювали сказане, даються поради батькам з приводу того, як правильно виконувати ці дії, щоб досягти максимальних результатів, і т. ін.
Дані програми стають предметом бурхливих обговорень, постійно доповнюються та вдосконалюються. Однак головна роль розглянутих нами чотирьох дій у розвитку дитини безперечна. Говорячи образно, це найкращий подарунок, який ми можемо зробити для наших дітей. При цьому він нічого нам не вартує, а його переваги дитина буде відчувати протягом усього життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар