понеділок, 20 лютого 2017 р.

Сьогодні – початок Масляного тижня.



В 2017 році початок Масляного тижня випадає на 20 лютого. Свято триватиме до 26 лютого, а вже 27-го – почнеться Великий піст. Сирна седмиця, як ще називають Масляну, настає за сім тижнів до Великодня.
   Масляна, Масляний тиждень – це підготовчий тиждень до Великого посту. У християнському розумінні вона присвячена одній меті – примирення з ближніми, прощення образ, підготовці до покаянного шляху до Бога.

   Це стародавнє свято, прижилося ще з часів язичників - проводи зими і зустріч весни. На честь сонця на Масляну здавна пекли млинці - головний і невід'ємний атрибут цього свята.
 

   Деякі історики вважають, що в давнину Масляна була пов'язана з днем весняного сонцестояння, але з прийняттям християнства вона стала передувати Великому посту і залежати від його строків. Однак це ще не все про значення Масляної. Для слов'ян вона довгий час була і зустріччю Нового року! Адже до XIV століття рік на Русі починався з березня. Навіть млинці, неодмінний атрибут Масниці, мали ритуальне значення: круглі, рум'яні, гарячі, вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні. А за давнім повір'ям вважалося: як зустріне людина рік, таким він і буде. Тому і не скупилися наші з вами предки в це свято на щедре застілля і нестримні веселощі. І називали Масляну в народі «чесною», «широкою», «обжорной», а то й «разорительницей».


Немає коментарів:

Дописати коментар