пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Як прищепити дитині звичку правильно харчуватися

Батькам добре відомо, що поведінкою дітей нерідко керує почуття протесту. Це стосується і харчування. «На зло» дорослим діти їдять чіпси, солодкі батончики та інші ласощі, замість того, щоб харчуватися правильно

   Але якщо батьки наберуться терпіння і будуть слідувати деяким простим правилам, їм вдасться «приручити» своїх дітей і перетворити для них участь у родинній трапезі звичний ритуал.
   Страви і продукти – чи не найпоширеніший привід для конфліктів між батьками і дітьми. Нам здається, що стежити за здоров'ям дітей – частина наших батьківських обов'язків, а корисна їжа і нормальне харчування – невід'ємна частина здорового способу життя. Нам важливо, щоб діти харчувалися нормально і отримували з їжею всі необхідні для їх фізичного розвитку поживні елементи.
   Як говориться, «маленькі діти – маленькі біди», і по мірі дорослішання дітей проблем стає більше. Наші сини і дочки
 вперті, непоступливі, і ладити з ними деколи дуже не просто. Але незалежно від віку вони потребують нашої підтримки, розуміння і вихованні, навіть якщо вони «кусають» руку, яка їх годує.

   Здорове харчування – це не просто сума поживних елементів, що поглинаються з їжею. Це ще й процес, який повинен протікати в приємній і затишній обстановці, в атмосфері поваги до підлітка, його почуттів і перевагам.
Загалом, здорове харчування – це не тільки те, що їдять, але ще і хто, як і де.
Так як же цього домогтися?
1. Не змушуйте.
Будь-який натиск викликає неприйняття, гнів, активний опір.
Підтримайте їх. Діти вирішили, що відтепер вони вегетаріанці і більше не їдять м'ясо? Відмінно. Глибоко дихайте і не нервуйте! Заохочуйте їх, особливо коли вони їдять корисні продукти, і нічого не кажіть, коли вони не роблять цього.
Вегетаріанство – поширене явище серед підлітків. У багатьох батьків це викликає занепокоєння, адже відмова від м'яса може призвести до гострого дефіциту заліза, а згодом до анемії.
Іноді підліток знає, що він не хоче їсти, але йому не вистачає знань про те, як заповнити нестачу тих чи інших поживних елементів, які необхідні для нормального росту. Наша порада: не соромтеся звернутися до фахівців з даної проблеми.
2. Їжте з ними.
Нерідко саме за накритим столом батьки можуть зустрітися з дітьми. Сімейна трапеза – це можливість поспілкуватися з ними, дізнатися, як у них справи. Ну і, зрозуміло, разом приготувати з корисних продуктів ситний обід або вечерю для всієї родини.
3. Їжте, сидячи за столом.
Разом накривайте на стіл, разом сідайте за стіл.
Організуйте щось на кшталт маленької приватної вечірки в своєму будинку.
Сімейна трапеза час спілкування. Час без комп'ютера, стільникових телефонів, sms або телевізора.
4. Створюйте приємну і спокійну атмосферу за столом.
Атмосфера під час їжі повинна бути спокійною. Напружена обстановка іноді зовсім не викликає бажання є, і створюється ситуація, в якій їжа перетворюється для дитини на інструмент для вираження його почуттів: «Ти змусила мене їсти, а я на зло тобі не буду!» «Ти мене вивела, я тобі покажу!»
Так як же створити приємну атмосферу за столом?
Насамперед вимкніть телевізор! Поговоріть з дітьми. Поцікавтеся, як пройшов шкільний день, що нового, що задали додому, чим займалися в гуртку.
5. Корисна їжа повинна виглядати естетично, бути смачною і апетитною.
Подбайте про те, щоб їжа в тарілках виглядала красиво. Стіл, накритий для сімейної трапези, також є частиною приємної атмосфери! Попросіть дітей допомогти вам у цьому.
6. Не тисніть на дитину, якщо він надовго пристрастився до однієї і тієї ж їжі
Дитина пристрастилася до якоїсь страви і день у день готова є тільки його? Дуже поширене явище не тільки у дітей, але й у деяких дорослих.
Піца або паста? Зовсім не поганий варіант, адже це найпопулярніші страви італійської кухні. Не дуже різноманітно? Додайте те, що люблять діти!
Простежте за тим, щоб з їжею вони отримували всі живильні елементи, і раз на тиждень дозволяйте те, чого їм не вистачає.


Немає коментарів:

Дописати коментар