середу, 31 серпня 2022 р.

Поради батькам і вчителям: як включитися у навчальний процес

Велика кількість школярів через війну змінили місце проживання або йдуть в іншу школу через те, що їхній заклад освіти пошкоджений російськими ракетами.
Цьогоріч 1 вересня може стати складним для багатьох українських школярів. У МОЗ закликали батьків і вчителів бути терпимішими до дітей і поставитися з розумінням до того, що діти переживають нині найсильніший стрес.
Вони дали поради батькам і вчителям про те, як розпочати навчальний рік, щоб знизити рівень стресу та уникнути проблем. Слід із розумінням і терпінням ставиться до можливих труднощів у навчанні: зниження концентрації, усунення, погіршення пам'яті тощо.
Не варто прискорювати процес надолужування — все поступово згадається. Поясніть це дітям, щоб зняти їхню тривогу. Діти під час навчання можуть щось крутити в руках, кататися на стільці — це не відволікання, а спосіб загальмувати зайві сигнали — і саме так багато хто концентрується. Не забороняйте їм це робити, а навпаки, спробуйте включити такі рухи до навчального процесу.
Коли ми отримуємо складний досвід чи стрес, змінюється наша самооцінка, тому зараз діти живуть у режимі очікування невдачі. Їм потрібен досвід перемог і підтримка. Давайте їм невеликі завдання, в яких був би швидкий результат. Відзначайте перемоги. На одне критичне зауваження має бути не менше трьох похвальних реакцій. Пристосування до нових, незнайомих обставин і людей виснажує. Тому зараз школярі можуть бути дратівливішими, швидше втомлюватися.

Немає коментарів:

Дописати коментар