пʼятницю, 10 червня 2022 р.

Чи варто займатися влітку?

Літо – це пора відпочинку, відпусток і канікул, ягід, купання, ігор і прогулянок. Чи варто займатися влітку? Достатньо просто почитати літературу чи варто підтягувати знання з усіх предметів? А може, варто просто відпочити від школи?

Відпочинок потрібен!
Звичайно, перші тижні дитина повинна відпочити від підручників і зошитів. Дуже важливо, щоб дитина нагулялася, набігалася і награлася з однолітками. Це допоможе забути про проблеми, які накопичилися протягом навчального року, звільнити голову від різних думок, пов’язаних з відповідальністю і навчанням.
Причому така розвантаження повинно бути не тільки у учнів молодшого шкільного віку, але й у підлітків. Просто відпочинок у них буде трохи іншим: тим, і іншим необхідно організувати корисне і здорове дозвілля. Тобто, менше часу проводити біля телевізора чи комп'ютера, більше гуляти, займатися спортом, купатися.

Читання – обов’язкове заняття!
Читати влітку потрібно обов’язково. В залежності від віку дитини, читати треба від 15 хвилин в день. Звичайно, першокласникам читати важче, ніж шестикласникам, наприклад. Однак таким малюкам читати потрібно обов’язково. Цей процес допоможе поліпшити грамотність, розвинути допитливість.
Зазвичай дітям в школі дають список обов’язкової літератури. Але по можливості варто читати та іншу літературу, яка точно зацікавить дитини. Неважливо, що це буде – журнали, книги, газети; детективи, пригоди, казки. Головне, щоб дитині було цікаво, це допоможе прищепити любов до читання. Але робити це потрібно м’яко і без негативних емоцій, батьки не повинні змушувати дитину читати. 

Для вибору цікавої літератури, пропоную скористатися списком за посиланням - https://osvitanova.com.ua/posts/4159-spysok-literatury-na-lito-dlia-uchniv-shcho-zakinchyly-2-klas

Інші заняття
Чи варто писати, читати, повторювати іноземні слова? Тут все залежить від дитини. Якщо дитина вчиться добре, то достатньо буде легкого повторення раз в тиждень. Наприклад, повторити таблицю множення, написати невеликий текст. Якщо ж у школяра є проблеми, варто займатися частіше. В цілому, влітку бажано займатися не довше півгодини на день.
Особливо актуально це для учнів початкової школі. Тут варто позайматися додатково, попрацювати над прописами, раз на тиждень/два писати диктанти, повторювати правила, які важко даються. Якщо погано дається математика, варто кілька разів на тиждень вирішувати приклади, розбирати завдання.
Важливо, щоб дитина сама обирала час для занять. Не потрібно наполягати на ранковому часу, можливо, саме у вашого школяра працездатність підвищується у другій половині дня. Та не потрібно саме змушувати – важливо домовитися і зацікавити. Інколи можна використовувати і невеличкі призи-смаколики (цукерка, морозиво), якщо дитина буде робити успіхи, а головне - буде старатися. 

Можна скористатися посібником з щоденними завданнями - Літні вправи на кожний день "Я іду у 3-й клас" 

Отже, влітку як молодшому, так і старшому школяреві потрібно відпочивати. Але зовсім забувати про навчання не варто.


Немає коментарів:

Дописати коментар