вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Як TikTok може стати корисним для навчання

Минулого навчального року країною прокотилась хвиля челенджів, в яких українські підлітки експериментували з великою кількістю ліків. Це призвело до госпіталізації та навіть смерті дітей. Цьогоріч – шириться пудс-челендж з ковтанням капсул з мийними засобами. Торік вже була ініціатива заборони цієї мережі на території України. Але вона, як і раніше, діє без обмежень та стрімко набирає популярності.
Що таке TikTok і чому ним захоплюються сучасні підлітки у всьому світі? Чи можна його використовувати не лише для небезпечних розваг, а в першу чергу з користю для навчання? Розбираймося разом.
У чому сенс TikTok та яка його відмінність від інших соціальних мереж
TikTok – це молодіжна платформа, яка з'явилася у 2016 році, а вже у 2020 році стала найбільш популярним застосунком, який найчастіше завантажують у світі. Переважна більшість її аудиторії – користувачі віком від 10 до 29 років.
На відміну від інших соціальних мереж основний контент ТікТок – короткі тематичні відеоролики-тіктоки. Для того, щоб створити якісний контент, не потрібні спеціальні навички – монтувати, обрізати, пришвидшувати, уповільняти, додавати ефекти та музику можна безпосередньо у самому додатку.

У ТікТок популярні танцювальні флешмоби, а також челенджі, в яких користувачі публікують відео зі схожою тематикою. Наприклад, діляться лайфхаками, демонструють власні вміння, розповідають про книги, які читають та інше. Тож формат коротких відео цілком підходить не лише для розважального, а й для освітнього контенту.

Як підлаштувати мережу на показ корисного контенту.

На відміну від інших соцмереж, стрічка кожного користувача формується автоматично. За допомогою спеціальних алгоритмів ТікТок відстежує, які відео подобаються кожному окремому користувачу, і відповідно до цього налаштовує показ рекомендацій.

Однак для налаштування персоналізації потрібен час. Кожному новому користувачу в рекомендованих показуються лише вірусні розважальні відео від популярних авторів.

Як налаштувати мережу для автоматичного показу лише корисного цікавого контенту? 

1.При встановленні застосунку оберіть категорії, які є для вас цікавими. Наприклад, «Пізнавальне»,«Активний відпочинок» та інше. Це прискорить налаштування платформи під ваші інтереси.
2.У рядку пошуку вкладки «Цікаве» знаходьте потрібний контент за ключовими словами (наприклад, «Мандрівки Україною», «Географія», «Хімічні досліди» та інше. Далі за пошуком тут можна знайти:
- найбільш популярні відео мережі за відповідним запитом (оберіть вкладку «Краще»);
- акаунти авторів, які спеціалізуються на тіктоках відповідної тематики (оберіть вкладку «Люди»);
- найбільш свіжі відео за цією тематикою (оберіть вкладку «Відео»);
- музичні треки, які найчастіше використовуються для озвучки тематичних тіктоків (оберіть вкладку «Музика»);
- відео, які публікують за схожими хештегами (оберіть вкладку «Хештеги»).
3.Проявляйте активність. Від того, які ви демонструєте уподобання, алгоритм формує персоналізовані рекомендації щодо контенту. Тож, якщо прагнете дивитись, наприклад, відео про математику, ставте лайки під схожими тіктоками, коментуйте їх, підписуйтесь на тематичних блогерів.

Чим більше алгоритм дізнається про вас, тим швидше ви почнете бачите у рекомендаціях, окрім вірусного відео, дійсно пізнавальний та корисний контент саме для вас!

Цікаві українськомовні канали TikTok, що популяризують науку та допомагають у навчанні

Мережа ТікТок може стати відмінним інструментом для навчання. ТОВ "Всеосвіта" пропонує добірку цікавих українськомовних каналів, створених вчителями, тіктоки яких допоможуть зацікавити школярів відповідними дисциплінами. 

Немає коментарів:

Дописати коментар