середу, 13 травня 2020 р.

Ліс наше багатство, наша краса!


Конспект уроку з природознавства "Чому ліси називають легенями ...Безцінне значення лісів в житті природи. Ліси забезпечують найважливіші умови життя на Землі, мають велике екологічне та рекреаційне значення.
Із усіх природних ресурсів, що становлять скарбницю нашої країни, ліс посідає особливе місце. Це найдосконаліший комплекс, що дає понад 20 тисяч видів цінної продукції.
Ліси – головне природне багатство народу України. Вислів
«Ліс – наше багатство» виник ще тоді, коли люди користувалися лише деревиною, яка є необхідним матеріалом для будівництва, сировиною для паперово-целюлозної промисловості та багатьох інших галузей народного господарства.
Із незапам’ятних часів людина користувалася дарами лісу, його харчовими продуктами. Багаті ліси на такі цінні харчові продукти, як їстівні плоди деревних і чагарникових порід, різноманітні високовітамінні ягоди, гриби, березовий та кленовий соки, лікарську сировину, інший видовий склад рослинного й тваринного світу, який також відіграє певну роль в економіці області. Однак основним продуктом лісів є цінна деревина.
Вирощування лісу – надзвичайно важка праця, як і будь – яка на землі. ЇЇ результати майже недосяжні віку тих, хто садить і плекає це зелене диво планети – український ліс.









Тому, вивчаючи на уроках природознавства тему "Природні зони України", учні 4-Б класу виконали міні-проект - "Ліс - "легені" планети". Школярі дізнались, що ліси – це охоронці нашого краю. Але існує проблема збереження лісу, яка стоїть сьогодні в ряду найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. Адже, з кожним днем площа лісів зменшується. Це, насамперед, пов'язано зі зростанням чисельності населення і перетворенням лісових територій для різних людських потреб. Поряд з цим, ліси гинуть від пожеж, незаконної вирубки, природних катастроф, впливу комах-шкідників, хвороб та інших причин. Зменшення площ лісових масивів веде до непоправних негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи і життєдіяльності всього людства.

Разом з учнями ми хотіли б привернути увагу суспільства до важливих екологічних проблем світового рівня та нагадати людству про справжні цінності.

Ми вирощуємо дуби, сосни, інші дерева в лісі, а ліс вирощує нас, формує нашу свідомість, виховує любов до рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар