вівторок, 21 квітня 2020 р.

10 ідей до святкування Дня Землі


Всесвітній день Матері-Землі відзначається 22 квітня 2020 року ...

22 квітня відзначається Всесвітній день Матері-Землі – найбільше міжнародне екологічне свято!

Історія Дня Землі почалася ще у XIX столітті, коли американський активіст Джон Мортон висунув ідею один день на рік повністю присвячувати висадці нових дерев і чагарників. Тоді цей день називався День Дерева.У 1970 році відомий американський політик і активіст сенатор Гейлорд Нельсон організував групу зі студентів і провів першу «одноразову» акцію до Дня Землі. А у 1971 році було проголошено «Тиждень Землі» (протягом 3-го тижня квітня) як щорічну подію, яка стала дуже популярною серед населення США.У той час як на початку День Землі відзначали здебільшого У Сполучених Штатах, природоохоронні органзації зробили його міжнародним в 1990 році і організували акцію у 141 країнах світу.У 2009 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, ухваливши відзначати його 22 квітня.Сьогодні понад 1 мільярд людей у 192 країнах світу беруть участь в заходах до Дня Землі. У цей день проводяться заходи та акції з метою продемонструвати підтримку захисту навколишнього середовища.У цій статті 10 цікавих та корисних ідей, щодо того як можна відсвяткувати День Землі у Вашій родині:


1. Посадіть рослини. Разом з дітьми Ви можете посадити дерево у дворі або парку, або овочі\квіти на підвіконні кімнати. Дуже добре у вазонах ростуть петрушка, кріп, руккола, можна посадити навіть помідори! 

2. Екологічне хайку. Попросіть дітей написати хайку на тему Дня землі, потім з написанного можна зробити плакат, щоб це могли бачити всі. Колаж до Дня Землі. 

3. Зробіть колаж зі старих журналів у вигляді Матінки-Землі. Поряд з колажем можна написати цікаві факти про Землю.

4. Обіцянка Землі. Організуйте стінний проект “Обіцянки Землі”. Нехай діти дадуть обіцянку робити певні речі, задля збереження довкілля, наприклад: “Я буду вимикати світло, коли виходжу з кімнати”, “Закривати воду, коли чищу зуби”…і.т.ін. Можна запропонувати помістити біля обіцянок свої фото, адже так діти будуть краще ідентифікувати себе та свою обіцянку та відчуватимуть більшу відповідальність при її виконанні.

5. Тематична вечірка. Влаштуйте тематичну вечірку в стилі Матінки-Землі. Це може бути гаражний розпродаж, або театралізована вечірка.

6. Сонячний маршмеллоу. Разом з дітьми змайструйте сонячну піч та приготуйте маршмелоу. Сонячну піч можна зробити з парасольки або з коробки

7. Екологічні ігри: Проведіть цікаві екологічні ігри на свіжому (якщо є така можливість) повітрі.  

8. Виставка upcycling. Зробіть з учнями скульптури, іграшки, прикраси, вази для квітів та інші речі з використаних матеріалів (пластикових пляшок, алюмінійових банок тощо). Потім можна влаштувати ярмарок з цих речей,а отриманні кошти витратити на дерево, або інші екологічні заходи.

9. Майстер-клас з компостування Проведіть майстер клас та покажіть як правильно компостувати. Започаткуйте компостну яму. Використайте для компосту відходи від їжі. 

10. Відвідайте місцеву екологічну організацію, щоб вони провели активності та розказали дітям про природоохоронну діяльність.


Немає коментарів:

Дописати коментар