четвер, 14 червня 2018 р.

"Здай кров. Поділися життям": Все, що потрібно знати про День донора в світі і в Україні

Сьогодні вся світова спільнота відзначає День донора. До святкування одночасно долучилось 192 країни світу. Цього дня мільйони людей дякують кожному, хто свого часу поділився краплиною крові.
До Всесвітнього дня донора крові розповідаємо про важливість і значення донорства, хто може здавати кров, як це відбувається і про багато іншого.


Як зародився День донора крові
Свято було встановлено 23 травня 2005 року на 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в Женеві (Швейцарія).
Того дня медики з різних куточків планети, проаналізувавши статистику за минулий рік, прийшли до висновку, що сприяння добровільному і безоплатному донорству крові має позитивний ефект, а значить, має продовжуватися.
Зокрема була схвалена резолюція (WHA58.13) про заснування Всесвітнього дня донора крові 14 червня.
Варто відзначити, що дата свята була обрана не випадково – цього дня народилася людина, без знань якої переливання крові було би мало можливим. Мова про лауреата Нобелівської премії Карла Ландштайнера, вченого, який відкрив групи крові людини і цим поклав початок переливанню крові як рутинній медичній практиці.

Яка мета проведення Дня донора крові
Всесвітній день донора крові було встановлено не з однією, а з кількома цілями.
Традиційно цього дня ми висловлюємо подяку людям, які добровільно і безоплатно здають свою кров, необхідну для порятунку людських життів. Але не тільки. День донора крові є ще однією з можливостей:
- просунути і підтримати національні програми донорства крові, тим самим послабивши залежність від сімейного і платного донорства;
- стимулювати добровільне безоплатне донорство крові шляхом різноманітних заохочень;
- розширити поінформованість громадськості про необхідність регулярного донорства крові протягом усього року.





Чому важливо здавати кров
За статистикою, кожен третій житель нашої планети потребує донорської крові. Її переливання часто необхідне жінкам із ускладненнями вагітності, дітям з тяжкою анемією, людям, що дістали важкі травми внаслідок нещасних випадків або природних катастроф, всім тим, кому призначено складні медичні процедури і хірургічні операції.
До того ж донорська кров потрібна для регулярного переливання людям, які страждають такими захворюваннями, як таласемія та серповидноклітинна анемія, а також для приготування таких продуктів, як фактори згортання крові для людей, хворих на гемофілію.
Однак кров можна зберігати лише протягом обмеженого періоду часу. Для того, щоб донорська кров була доступна завжди і скрізь, де вона необхідна, її має регулярно добровільно і безоплатно здавати достатня кількість здорових людей. У ВООЗ зазначають, що такі донори є найбезпечнішою групою, оскільки серед них фіксується найнижча поширеність інфекцій, що передаються кров'ю.
Саме через це організація настійно рекомендує державам-членам розвивати національні системи забезпечення крові на основі добровільних безоплатних донацій крові. Це дозволить їм створити достатні запаси безпечної крові та її продуктів.

У чому особливість Дня донора крові
Незважаючи на те, що Всесвітній день донора відзначається щорічно у багатьох куточках світу, основні заходи відбуваються завжди в якійсь одній певній країні. Де саме? Вирішує Всесвітня організація охорони здоров'я.
В організації переконані, що таким чином підкреслюється універсальна цінність добровільного кровопостачання.
У 2018 році така честь випала Греції. Тамтешній Національний центр донорства крові у співпраці з Міністерством охорони здоров'я країни та іншими організаціями почав відкриту кампанію по грецьких містах з різними заходами до Всесвітнього дня донора ще в березні. Її девіз – "Подумай про інших. Здай кров. Поділися життям".

Сьогодні, 14 червня, очікується, що Грецію відвідають делегації з центрів крові у всьому світі. Крім тематичних виставок та семінарів в Афінах, вони виступлять на основній церемонії закриття святкування. Там же буде названа країна-організатор основного заходу до Всесвітнього дня донора крові в 2019 році.








Як відзначають День донора в Україні
Згідно з останніми даними ВООЗ, у 60 країнах світу добровільні безоплатні донори забезпечують 100% запасів крові, в інших же такі донори забезпечують менше 50% запасів крові, в них досі значну роль відіграють сімейні або платні донори.
На жаль, наша країна - одна з тих держав, які стикаються з проблемами в забезпеченні достатніми запасами якісної і безпечної крові, тому у Всесвітній день донора Україні вкрай важливо нагадати громадянам про необхідність регулярної добровільної і безоплатної здачі крові.
Так, 14 червня практично в кожному вітчизняному центрі переливання крові відбуваються цікаві заохочувальні акції. Наприклад, "ДонорUA", найбільша платформа для донорів в Україні, цього дня проводитиме флешмоб #коліржиття. Його суть у тому, що на день відомі компанії позбавлять фарб свої бренди для привернення уваги до недостатньої кількості донорської крові в Україні, тим самим кажучи, що без крові не можна відчути повноту життя, адже воно втрачає фарби.

Щороку це свято має особливе значення для нас і для всіх донорів, для тих, хто постійно здає кров, і для тих, хто щойно приєднався до донорського руху України.
Такі емоції і таке натхнення можуть дарувати шалені серця сповнені любові!


Як підготуватися до здачі крові та хто не може бути донором крові дізнайтеся за посиланням - https://ua.112.ua/suspilstvo/zdai-krov-podilysia-zhyttiam-vse-shcho-potribno-znaty-pro-den-donora-v-sviti-i-v-ukraini-449601.html або на сайті ДонорUA

Немає коментарів:

Дописати коментар