неділю, 27 серпня 2017 р.

Як адаптувати дитину до школи після канікул


Перехід від відпочинку на канікулах до напруженого графіку шкільних буднів не так вже і легкий для дитини. А якщо у нього в школі непрості стосунки з однокласниками, то початок навчального року і зовсім може стати певним стресом. Як правильно адаптувати здоров'я дитини до школи, які моменти враховувати і протягом навчального року.



Як проявляється шкільний стрес у дітей? 
Які форми він може приймати?

     Будь-який стрес може активізувати хронічні захворювання, вести до їх загострення. Включаються закони психосоматики, коли психологічні проблеми можуть ставати пусковим механізмом для погіршення здоров'я. Звичайно, після тримісячного періоду канікул, коли у дітей немає жорсткого режиму, школа стає своєрідним стресом. Вони звикають жити в такому ритмі, трьох місяців вистачає для звикання до нового режиму. До того ж літом у них набагато менше відповідальності, ніж у школі, велика частина часу присвячена відпочинку. Відповідно, коли дитина йде до школи, то йому потрібен період адаптації. Його тривалість залежить від мотивації дитини, і тут велику роль відіграє позиція батьків.    Якщо дитина йде перший раз в перший клас, то батькам треба пояснювати дитині, що школа – це початок нового цікавого етапу навчання тому, що вже вміють дорослі. Важливо прищеплювати мотивацію на навчання і оволодіння новими знаннями, разом з дитиною купувати гарні шкільні аксесуари, яскраві зошити, ручки, ранець, гарну шкільну форму, щоб процес підготовки до школи проходив з любов'ю і інтересом. У середньому шкільному віці настає другий етап – змагальний і структурований. Дитина виконує завдання, вчиться дотримуватися дедлайни, вчиться концентруватися і приймати свої дитячо-підліткові міні-рішення, вчиться брати відповідальність за свої вчинки. Батькам важливо бути поруч з дитиною, бути йому другом і підтримкою, допомагати структурувати процес і розподіляти свій час раціонально.        Якщо батьки спохвачуються в останній момент і метушливо готують дитину до школи, то й дитині передається це настрій. Йому в цьому віці потрібен стабільний впевнений спокійний дорослий, який завжди підтримає і зрозуміє. У старшокласників мотивація пов'язана з процесом усвідомлення свого професійного покликання та вибору подальшого шляху в житті, де вони могли б себе проявити в повній мірі і виділитися серед інших. Батькам необхідно перед школою промовляти і обговорювати ці теми разом з дітьми, і навіть на канікулах влітку. І в цьому випадку школа не буде стресом, а лише відправною точкою у доросле життя. Школа – вона не буде стресом, якщо батьки будуть добре взаємодіяти зі своїми дітьми, часто спілкуватися, обговорювати проблемні питання, так і просто друзями. А процес підготовки до школи буде плавним, поступовим і захоплюючим.

Чи є аналізи, обстеження, які краще б зробити дитині 
перед школою? 

     Так, це може бути елементарний загальний розгорнутий аналіз крові. Важливо бачити формулу і рівень гемоглобіну. Іноді виникають скарги на стомлюваність, запаморочення, зниження апетиту у дитини без явних видимих причин, що може викликати зниження успішності. Такий стан може бути проявом анемії, а при правильній корекції, — самопочуття покращиться. В дитячих клініках існує програма профоглядів перед школою, її мета — обстежити дитину і виявити патологію, яка може пропускатися. Окуліст повинен перевірити гостроту зору, від цього, зокрема, буде залежати, на який парті сидіти дитині. Ортопед повинен подивитися, що відбувається з кістково-м'язовою системою, суглобами дитини, чи можна йому займатися фізкультурою і з якою інтенсивністю. Кардіолог повинен перевірити серцевий ритм, зробити кардіограму, щоб розуміти, які фізичні навантаження дитина зможе витримати. Психолог визначає психологічну готовність до школи і рівень стресу. Дитина росте, розвивається, щороку змінюється, і цей процес потрібно відстежувати і спрямовувати наші зусилля на профілактику.

Які рекомендації щодо режиму дня і харчування, 
щоб дітям краще увійти в шкільний ритм? 

 
   Взагалі режим харчування не повинен змінюватися – який би сезон і заняття у дитини не були. Тут ключове слово –
режим, завдяки йому у дітей в певний час виробляються необхідні ферменти, шлунковий сік, щоб перетравлювати їжу. Між прийомами їжі не повинно бути тривалих перерв, та на канікулах, і в школі. При цьому вранці краще починати з більш легкої їжі і протягом дня переводити організм на більш щільну. У школі важливо, щоб не було великої кількості булочок на голодний шлунок і сухоїдіння, що є профілактикою гастритів. Адаптацію дитини до школи добре починати вже з середини серпня. Щодо режиму дня школа може бути стресовою спочатку, так як в перші тижні навчального року діти все одно лягають спати пізно і насилу встають рано. Батькам слід контролювати цей процес і встановлювати рамки, важливо адаптувати дитину поступово, щодня лягати і вставати на 15-20 хвилин раніше.

Джерело: http://womo.ua/po-raspisaniyu-kak-adaptirovat-rebenka-k-shkole-posle-kanikul/

Немає коментарів:

Дописати коментар