понеділок, 28 серпня 2017 р.

10 мультфільмів про особливих людей

Як пояснити дитині, чому деякі діти не можуть бігати або говорити? Як донести думку про те, що важливо для людей з особливими потребами? Як дати зрозуміти, що вони відчувають і яким бачать світ? Підняти тему інклюзії в процесі виховання дітей вам буде простіше, якщо разом з ними ви подивіться наступні мультфільми (для перегляду м/ф натисніть на назву)


Про Діму
(сценарій мультфільму був написаний на основі однойменної книги Наталії Реміш, автора проекту «Дітям про важливе». Анімаційна стрічка розповідає про зустрічі дівчинки Міри і хлопчика Дмитрика. Він погано ходить і майже не говорить, але цікавість Міри і добрі поради мами стають початком справжньої дружби. Дівчинці потрібно зрозуміти, що для ігор і симпатії діагнози не перешкода, і можна ділити радість спілкування з тими, хто відрізняється від тебе)

Мій братик з Місяця (автором цього мультфільму є француз Фредерік Філібер. Його син — аутист, і саме він надихнув Фредеріка на створення короткометражної стрічки, в якій оповідачем виступає сестра особливого хлопчика. Вона розповідає про його життя і про те, яким він бачить навколишній світ: «Він ніби не бачить і не чує мене, він дивиться в небо... Якщо б я була чарівницею, я б зачарувала його, щоб йому більше подобалося бути з нами, ніж на Місяці». Сестра придумала особливу мову, щоб спілкуватися з братом-аутистом і запевняє всіх, що з ним все в порядку, просто він «з Місяця»)

Маленька каструлька Анатоля (французькі мультиплікатори створили короткометражку, яка за допомогою метафори — каструльки, — допоможе навіть самим маленьким дітям зрозуміти, хто такі люди з особливими потребами і чому бути особливим — нормально)

Поза зору (мультфільм, створений в стилі аніме, показує, що відчувають сліпі люди. У короткометражці навмисно посилений звук з метою продемонструвати той факт, що сліпі люди чують набагато чіткіше, ніж зрячі. А ще діти дізнаються про помічників особливих людей — чарівній паличці і собаку-поводиря)

Скарлетт (у центрі сюжету дівчина на ім'я Скарлетт, у якої діагностували саркому Юінга (рак кісток). Щоб врятувати їй життя, лікарям довелося ампутувати гомілку, і тепер Скарлетт змушена носити протез. З-за цього вона почуває себе непотрібною і самотньою, а ще вона не може танцювати. Але одного разу мама, яка вірить у свою дочку, знову надягає на Скарлетт бальне плаття і мала перетворюється. Вона стає тією самою веселою дівчиною, з якою цікаво дружити і грати)

Тамара (це зворушлива історія про глухоніму дівчинку на ім'я Тамара. Вона обожнює танцювати і мріє стати балериною. Незважаючи на глухоту, у неї прекрасна пластика і почуття ритму. Можливо, одного разу мрія Тамари здійсниться, адже її дуже підтримує мама. Переглянувши короткометражку, вам буде простіше пояснити дітям, наскільки особливим людям важлива ваша підтримка)

Вальсовий дует (У цій стрічці все чудово — і ідея, і сценарій, і 3D-анімація, музика. Короткометражка розповідає про сестер-сіамських близнюків — Емілі Елізабет. Вони стороняться людей, не виходять на вулицю і ні з ким не спілкуються. Єдина радість — це гра на піаніно. Але одного разу молодий скрипаль, який проходив повз їхні будинки, чує приголомшливу мелодію. Сестри, боячись осуду, намагаються прогнати його, але юнак не йде. Навпаки, починає підігравати на скрипці. Мультик демонструє, як важливо приділяти увагу особливим людям, спілкуватися з ними дружити)

Подолала (дану короткометражну стрічку створила мультиплікатор Ханна Спенглер. Її фільм за рік набрав на YouTube понад 3 млн переглядів, а все тому, що Ханна зачепила дуже важливу для підлітків тему — внутрішньої самотності і депресії. Як подолати такий тяжкий стан і знову повірити в себе? Відповіді дасть стрічка Ханни.)

Струни (цей 11-хвилинний фільм іспанського мультиплікатора Педро Соліса в 2016 році удостоївся премії Гойя. Соліс присвятив його своїм дітям — доньці Алехандре і синові Ніколасу. Ви побачите, наскільки сильно і на краще змінилося життя дівчинки Марії, коли вона познайомилася з особливим хлопчиком, у якого діагностували ДЦП. Подивитися стрічку у гарному якості ви зможете на Vimeo)

Секрет Маела (людей, які страждають синдромом Ангельмана, часто приймають за диваків, які посміхаються з приводу і без. Насправді ці люди просто не можуть контролювати свою міміку і рухи рук, — мимовільні і хаотичні. Мультфільм допоможе дітям зрозуміти, як слід реагувати, якщо раптом ви познайомитеся з людиною з синдромом Ангельмана)



Джерело: http://womo.ua/smotret-vsem-vmeste-10-multikov-ob-osobennyih-lyudyah/

Немає коментарів:

Дописати коментар